BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Πόσο υγιεινές είναι οι έτοιμες, κομμένες σαλάτες;

Οι έτοιμες σαλάτες είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα νέα προϊόντα της αγοράς. Κι αυτό διότι παρέχουν μια γρήγορη υγιεινή λύση φαγητού σε έναν κόσμο που κινείται με ραγδαίους ρυθμούς και που δύσκολα βρίσκουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε μόνοι μας το φαγητό μας.

Οι καταναλωτές έχουμε βολευτεί με την άνεση που μας προσφέρουν οι έτοιμες κομμένες και προπλυμένες σαλάτες. Αλλά πώς αυτές οι σαλάτες συγκρίνονται με ένα ολόκληρο για παράδειγμα μαρούλι; Η σύγκριση χρειάζεται να γίνει ως προς δύο παράγοντες: ως προς τα θρεπτικά στοιχεία και ως προς την ασφάλεια κατανάλωσής τους.

Έχουν οι έτοιμες σαλάτες λιγότερα θρεπτικά στοιχεία;
Όλα τα φρούτα και λαχανικά αρχίζουν να χάνουν θρεπτικά στοιχεία μόλις κοπούν και επεξεργαστούν, οπότε λογικά οι έτοιμες σαλάτες θα χάνουν περισσότερα λόγω της προεργασίας και της συσκευασίας.

Ωστόσο, πολλές εταιρίες (αν όχι πια όλες) αφήνουν τα προϊόντα τους για μία μέρα στο ράφι, δηλαδή παρέχουν σχεδόν άμεση κατανάλωση. Και αν και οι έτοιμες σαλάτες πράγματι έχουν μεγαλύτερη αρχική απώλεια λόγω του πλυσίματος και του κοψίματος, οι έρευνες δείχνουν ότι αντισταθμίζουν λόγω ενός στοιχείου της συσκευασίας που λέγεται συσκευασία με τροποποιημένη ατμόσφαιρα.

Οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν αυτό το είδος συσκευασίας για να διατηρήσουν το χρώμα των φύλλων και για να επεκτείνουν τη ζωή στο ράφι (μειώνοντας το οξυγόνο μέσα στη συσκευασία). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου επιβραδύνουν το ρυθμό απώλειας θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.

Και αν το καλοσκεφτούμε το ολόκληρο μαρούλι από την ώρα που κόβεται μπορεί να ταξιδέψει μέρες μέχρι να φτάσει στο ράφι μας. Συγκριτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι η απώλεια θρεπτικών στοιχείων είναι συγκρίσιμη, ίσως και μικρότερη σε σχέση με τα ολόκληρα λαχανικά.

Είναι οι έτοιμες σαλάτες ασφαλείς προς κατανάλωση;

Πρόσφατα υπήρξε ανάκληση τέτοιων προϊόντων στο εξωτερικό λόγω της παρουσίας του βακτηρίου E.coli. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε μια τροφή, αλλά τα λαχανικά μπορούν επίσης να μολυνθούν όταν έρχονται σε επαφή με άλλα φύλλα.

Ωστόσο, όταν καλλιεργούνται, κόβονται και αποθηκεύονται σωστά, ο κίνδυνος να έχουν βακτήρια που μπορούν να μας αρρωστήσουν είναι αρκετά χαμηλός. Επίσης είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα βακτήρια είναι παρόντα σε όλα τα λαχανικά, αλλά οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης μειώνουν τον κίνδυνο.

Ένας άλλος κίνδυνος ωστόσο που ελλοχεύει μέσα στη σακούλα είναι όταν την ανοίγουμε ή όταν μαζεύεται υγρασία και όταν μένει περισσότερες μέρες στο ψυγείο: οι χυμοί που απελευθερώνονται από τα κομμένα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν φιλόξενο μέρος για βακτήρια όπως η σαλμονέλα, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στο πώς και πότε τις καταναλώνουμε.



Πηγές

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget