BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ασβέστιο

Είναι το πιο διαδεδομένο μέταλλο στον οργανισμό, και το 99% από αυτό βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Είναι απαραίτητο για την καλή κατάσταση του σκελετού και των δοντιών μας, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία των μυών, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Καθώς όμως ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ασβέστιο, είναι απαραίτητο να το λαμβάνουμε από το περιβάλλον, όπου ευτυχώς υπάρχει άφθονο.
Έτσι, ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει ασβέστιο από τις τροφές (κυρίως τα γαλακτοκομικά) και δημιουργεί αποθήκες για το σημαντικό αυτό στοιχείο στο σκελετό του.

Η ανεπαρκής πρόσληψη του στην παιδική ηλικία παρεμποδίζει τη δημιουργία ενός γερού σκελετού και ευνοεί την οστεοπενία και την οστεοπόρωση αργότερα, στην ενήλικη ζωή.

Επίσης, μπορεί να γίνεται αντιληπτή με πόνους στις αρθρώσεις και με εύθραυστα νύχια.
Η υπερβολική πρόσληψη του όμως έχει συσχετιστεί με ανάπτυξη λίθων και με εναπόθεσή του στους ιστούς καθώς και με καρδιαγγειακά προβλήματα σε κάποιες μελέτες.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση

  • Ηλικία Ασβέστιο σε mg
  • Βρέφη και παιδιά ως 10 ετών 500-700
  • Παιδιά και έφηβοι 10 ως 18 ετών 1300
  • Ενήλικες από 19 ως 65 ετών 1000
  • Γυναίκες στην εμμηνόπαυση 1300
  • Ενήλικες άνω των 65 ετών 1300

Πηγές

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, με πρωταθλητές τα τυριά, και κυρίως τα κίτρινα (παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, έμενταλ). Επίσης σημαντικές ποσότητες μας δίνουν τα υπόλοιπα τυριά (π.χ. φέτα), το γιαούρτι, το γάλα, το σουσάμι, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, η σαρδέλα, το σπανάκι και το μπρόκολο. Ωστόσο, από τρόφιμα φυτικής προέλευσης απορροφάται σε σημαντικά μικρότερο βαθμό.

Για μέγιστη απορρόφηση

*Για να απορροφηθεί το ασβέστιο από το έντερο και να καθηλωθεί στα κόκαλα χρειάζεται η συνέργεια βιταμίνης D.

*Υπάρχουν ουσίες που δυσχεραίνουν την απορρόφησή του, όπως το φυτικό οξύ, το οξαλικό οξύ και οι τανίνες. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, αλατιού, καφεΐνης και αλκοόλ αλλά και το κάπνισμα είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την απορρόφηση και την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά.

*Το ασβέστιο έχει καλύτερη απορροφησιμότητα τη νύχτα γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε να παίρνουμε μία μερίδα γαλακτοκομικών ή τη μία δόση από τα συμπληρώματά μας πριν κοιμηθούμε ώστε να έχουμε τελικά καλύτερα αποτελέσματα.

neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget