Η κολοκύθα είναι λιγότερο γνωστή στη χώρα μας, αλλά είναι τόσο
νόστιμη και τόσο θρεπτική που ίσως θα έπρεπε να την ενσωματώσουμε
περισσότερο στη διατροφή μας. Αν η πίτα είναι ο μόνος τρόπος που
μπορείτε να σκεφτείτε για να την μαγειρέψετε, τότε παρακάτω σας έχουμε
κάποιες υγιεινές, αλλά και νόστιμες συνταγές που θα σας αλλάξουν την
άποψη.
Η κολοκύθα αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α και βήτα-καροτένιου (το οποίο της δίνει και το πορτοκαλί της χρώμα), ενώ οι φυτικές της ίνες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση του βάρους (έχει και λίγες θερμίδες). Περιέχει ακόμα πέντε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Πικάντικη κολοκυθόσουπα
Η κολοκύθα αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α και βήτα-καροτένιου (το οποίο της δίνει και το πορτοκαλί της χρώμα), ενώ οι φυτικές της ίνες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση του βάρους (έχει και λίγες θερμίδες). Περιέχει ακόμα πέντε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Πικάντικη κολοκυθόσουπα

– 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδου τριμμένες
– ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– ½ κουταλάκι του γλυκού μείγμα από μπαχαρικά
– 2 μεγάλες γλυκοπατάτες (400 g) κομμένες σε κυβάκια
– 2 μεγάλα καρότα (200 g), κομμένες σε κυβάκια
– 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
– 30 γρ. Βούτυρο
– Πιπέρι και αλάτι
Μέθοδος παρασκευής1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το βούτυρο και λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
2. Στη συνέχεια, ρίξτε το ζωμό, την κολοκύθα, το καρότο και την γλυκοπατάτα, στο τέλος το αλάτι και αφήστε τα να βράσουν.
3. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
4. Μετά από 10 λεπτά προσθέστε τα μπαχαρικά. Μετά τα 20 λεπτά, βγάλτε τη από τη φωτιά, αφήστε τη να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια ρίξτε σε δόσεις στο μπλέντερ για να την κάνετε πουρέ.
5. Αφού πολτοποιηθεί, ρίξτε τη ξανά στην κατσαρόλα και βράστε τη για 2 λεπτά ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά, ώστε να ομογενοποιηθεί.
Μεσογειακό χούμους με κολοκύθα

– 2 φλιτζάνια ρεβίθια, πλυμένα, μουλιασμένα και βρασμένα
– ½ λεμόνι
– 2 σκελίδες σκόρδου
– 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– ½ κουταλάκι κύμινο
– ½ κουταλάκι κανέλα
– ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
2. Μεταφέρετε το χούμους σε ένα πιάτο και προσθέστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ρόφημα με κολοκύθα και μπαχαρικά

– ½ κούπα γάλα με χαμηλά λιπαρά
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
– 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
– ½ κούπα καφέ (φίλτρου ή espresso)
– Μέλι ή stevia
2. Στη συνέχεια, ρίξτε το μείγμα στο μπλέντερ και ανακατέψτε καλά για λίγα λεπτά μαζί με το μέλι.
3. Γυρίστε το μείγμα σε μια κούπα και απολαύστε. Μπορείτε να μην προσθέσετε στη συνταγή τον καφέ και το ρόφημα θα είναι το ίδιο νόστιμο.
enallaktikidrasi.com
Δημοσίευση σχολίου