BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Φρούτα και λαχανικά προστατεύουν από την εμφάνισης άνοιας


Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing, δείχνει πως η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας σε ηλικιωμένους.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 17.700 ενήλικες. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες δεν παρουσίαζαν συμπτώματα άνοιας, ενώ η ερευνητική ομάδα τους παρακολούθησε για 6 έτη.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που έφταναν τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είχαν χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας κατά το διάστημα των 6 ετών.

Ειδικότερα, η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου βρέθηκε να είναι 12% χαμηλότερη για όσους κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικών, 14% χαμηλότερη για εκείνους που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων και 25% χαμηλότερη για τους εθελοντές που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικών και δύο μερίδες φρούτων καθημερινά.

Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων από τριών μερίδων λαχανικών ανά ημέρα, φάνηκε να σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας.

Οι ερευνητές πιθανολογούν πως η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και συστατικά που ασκούν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αφού το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών, μέσω των οποίων τα φρούτα και τα λαχανικά ασκούν την προστατευτική τους δράση. Εν τούτοις, τα ευρήματα της μελέτης, όχι μόνο τονίζουν τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά παρέχουν και πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα που απαιτείται για την προστασία της νοητικής λειτουργίας.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget