BIO OLYMPUS - «Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»

«Κάλλιον του θεραπεύειν,το προλαμβάνειν!»


Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Εμβοές: Τα τρόφιμα που απαλλάσουν από το ενοχλητικό βουητό των αυτιών


Φυτικές ίνες και ειδικά τα φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και καφεΐνη όχι μόνο βελτιώνουν τη συνολική μας υγεία, αλλά και μειώνουν τον κίνδυνο των εμβοών, υποδεικνύει νεότερη ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open.


Ο λόγος που τα παραπάνω τρόφιμα παρουσιάζουν αυτές τις προστατευτικές επιδράσεις εντοπίζεται στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, γεγονός που ευνοεί τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Εντούτοις, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν μπορούν να τεκμηριώσουν μια άμεση σχέση και, συνεπώς, θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων.
Οι εμβοές είναι η αντίληψη του ήχου (κουδούνισμα, βουητό ή κλικ) όταν δεν υπάρχει εξωτερική πηγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, επηρεάζει περίπου το 14% των ενηλίκων παγκοσμίως και συνδέεται με κατάθλιψη, άγχος, στρες και σε σοβαρές περιπτώσεις με αυτοκτονία. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία, επιλογές όπως η συμβουλευτική, η συμπεριφορική θεραπεία, τα φάρμακα και τα ακουστικά βοηθήματα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Η διατροφή μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εμβοές. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών υψηλής ποιότητας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ακοή βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτί και μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή. Προηγούμενες μελέτες, ωστόσο, κατέληξαν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα και δεν είναι ακόμη βέβαιο ποιες συγκεκριμένες τροφές επιδεινώνουν ή ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Τα τρόφιμα που βοηθούν την ακοή


Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές ανέτρεξαν σε βάσεις ερευνητικών δεδομένων αναζητώντας μελέτες που να συνδέουν τις εμβοές και τη διατροφή σε ενήλικες που δημοσιεύτηκαν έως τον Μάιο του 2024. Εντόπισαν οκτώ μελέτες παρατήρησης που αφορούσαν 301.533 άτομα και αξιολογούσαν 15 διατροφικούς παράγοντες με τη χρήση επικυρωμένων ερωτηματολογίων, οι οποίες ήταν κατάλληλες για να συμπεριληφθούν στην ανάλυσή τους. Μέσα σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονταν οι υδατάνθρακες, η καφεΐνη, τα αυγά, τα φρούτα, οι φυτικές ίνες, το λίπος, το κρέας, οι πρωτεΐνες, η ζάχαρη, τα ψάρια, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, φυτικών ινών, γαλακτοκομικών προϊόντων και καφεΐνης σχετιζόταν με μειωμένη εμφάνιση εμβοών. Οι μειώσεις αυτές ήταν 35% για την κατανάλωση φρούτων, 9% για τις φυτικές ίνες, 17% για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και 10% για την κατανάλωση καφεΐνης. Αντίθετα, δεν ανιχνεύθηκαν συσχετίσεις μεταξύ άλλων διατροφικών παραγόντων και εμβοών και τα αποτελέσματα ήταν συνεπή μετά από περαιτέρω αναλύσεις, αν και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των εμβοών παραμένει αμφιλεγόμενη.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι λόγω του σχεδιασμού παρατήρησης των περιλαμβανόμενων μελετών, η αιτιώδης συνάφεια δεν μπορεί να τεκμηριωθεί και ότι ο σχετικά μικρός αριθμός των περιλαμβανόμενων μελετών μπορεί να οδήγησε στο να μην παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ορισμένοι συμβατικά αποδεκτοί ευεργετικοί διατροφικοί παράγοντες (όπως τα λαχανικά και τα αυγά).

Ωστόσο, προτείνουν ότι «οι πρωταρχικοί υποκείμενοι μηχανισμοί μπορεί να αφορούν τις προστατευτικές επιδράσεις αυτών των διατροφικών προϊόντων στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, καθώς και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες» και λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες μεγάλης κλίμακας «για να συμπληρωθεί και να επαληθευτεί η σχέση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης και των εμβοών».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget